OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vraag van de week: is het aanleggen van een wadi vergunningsplichtig? | Stel ook uw vraag aan OmgevingConnect!

Abonnees van OmgevingConnect hebben de mogelijkheid om inhoudelijke vragen te stellen aan het team van experten van OmgevingConnect. De voorbije maand hebben we op deze manier 14 gemeentebesturen kunnen helpen met het beantwoorden van een concrete vraag. Wilt u met uw Dienst Omgeving ook een vraag voorleggen aan het redactiecomité van OmgevingConnect? Aarzel dan niet en stuur een mail naar info@omgevingconnect.be! U mag op korte termijn een antwoord verwachten.

Hieronder een recent voorbeeld van een vraag en antwoord.

VRAAG:

Aan mijn duurzaamheidsambtenaar werd onlangs gevraagd of het aanleggen van een wadi vergunningsplichtig is. Kunt u daar een actueel licht op werpen, want ik vind geen regelgeving terug op omgeving Vlaanderen? En hoe verhoudt zich deze vraag/aanvraag tot de watertoets bij vergunningsaanvragen?

ANTWOORD:

Om uw vraag te beantwoorden of het aanleggen van een wadi al dan niet vergunningsplichtig is, rijst de vraag hoe u concreet de wadi wilt aanleggen, waar u deze wilt aanleggen, en of deze wordt aangelegd bij een woning of daarentegen bv. bij een bedrijfsgebouw. U dient het ontwerp af te toetsen aan het Besluit van 16 juli 2010 van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is. Bijkomend dient u uiteraard de lokale stedenbouwkundige verordeningen en stedenbouwkundige voorschriften die voor het perceel van toepassing zijn, in ogenschouw te nemen. Gelden er voor het perceel geen specifieke stedenbouwkundige voorschriften, is er geen lokale stedenbouwkundige verordening van toepassing en voldoet het ontwerp aan het vrijstellingsbesluit (zie o.m. vrijgestelde handelingen mbt reliëfwijzigingen in art. 12/1 van het besluit) dan geldt er geen vergunningsplicht. In het andersluidende geval is de vergunningsplicht wel van toepassing.

De watertoets zal aan de orde zijn, voor zover de wadi vergunningsplichtig is.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...