OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vraag van de week: woongelegenheden - Stel ook uw vraag aan OmgevingConnect!

We ontvangen geregeld vragen van gemeentebesturen die steeds op korte termijn door de redactie van OmgevingConnect beantwoord en consequent in OmgevingConnect gepubliceerd worden. Wil u ook uw concrete vraag voorleggen aan het redactiecomité van OmgevingConnect? Aarzel dan niet en stuur een mail naar info@omgevingconnect.be!

Hieronder een recent voorbeeld van een vraag en antwoord.

VRAAG:
Twee bestaande zonevreemde woningen worden intern verbouwd tot 1 nieuwe woning die meer dan 1.000m³ groot is. Er vindt geen externe uitbreiding plaats. Kan er toepassing gemaakt worden van artikel 4.4.12 VCRO "verbouwen" hoewel dit artikel stelt dat het aantal woongelegenheden beperkt moet blijven tot het bestaand aantal, terwijl het aantal woongelegenheden wijzigt van twee naar één? 

ANTWOORD:
Art. 4.4.12 VCRO stelt inderdaad als voorwaarde dat ‘het aantal woongelegenheden beperkt blijft tot het bestaande aantal’, wat dient gelezen te worden in die zin dat het aantal woongelegenheden ‘niet mag vermeerderen’. Voor het vermeerderen van het aantal woongelegenheden is er geen rechtsgrond in de VCRO. Er is aldus geen belemmering om het aantal woongelegenheden te herleiden. Daarnaast geldt voor het ‘verbouwen’ in de zin van art. 4.4.12 VCRO geen volumebeperking, beperking die daarentegen wel geldt voor het ‘herbouwen’ of het ‘uitbreiden’.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...