Met het digitaal platform OmgevingConnect heeft de omgevingsprofessional heel wat informatie, services en troeven in handen. Dat is al lang geen geheim meer. Wij gingen de boer op en peilden naar wat deze digitale informatiebron zo waardevol maakt voor lokale besturen. In deze reeks staan de mensen op het terrein zelf in de spotlights en nemen zij het woord. Vandaag is het de beurt aan Lore Vincke, diensthoofd Ruimte Zedelgem.
Alles bij de hand in één digitale databank
De ongebreidelde papierstroom en de wens om volledig digitaal te gaan, heeft de keuze van Zedelgem voor OmgevingConnect bezegeld. “De papieren versies van tijdschriften en wetgeving die hier op de dienst toestroomden, groeiden uit tot een papierstapel waar je nooit meer doorging. Uiteindelijk is daarom beslist om voortaan volledig digitaal te werken en met OmgevingConnect in zee te gaan. Je vindt er alles gebundeld op één website: rechtspraak, wetgeving…Bijzonder handig is dat. Zo hoef je niet langer op een veelheid van websites te zoeken om aan de gezochte informatie te geraken”, motiveert Lore Vincke de keuze voor OmgevingConnect.
Gebruiksvriendelijk en constante kwaliteitsbewaking
Intussen is OmgevingConnect uitgegroeid tot een vaste waarde bij de dienst Ruimte van de gemeente Zedelgem. “Onze medewerkers raadplegen regelmatig OmgevingConnect. Je vindt alle soorten van informatie op het platform. Uiteraard is de wetgeving die het platform verzamelt bijzonder relevant voor onze dienst Ruimte. Zo kunnen we aftoetsen welke projecten haalbaar zijn en welke niet. Ook de rechtspraak die op OmgevingConnect te vinden is, is zeer nuttig. Want zelf heb ik niet altijd de gelegenheid om recente arresten en vonnissen op te volgen”, licht Vincke toe. “Wil je een beeld van welke informatie rond een bepaald trefwoord of thema voorhanden is, dan tik je het thema als zoekwoord in en je krijgt meteen een overzichtslijst van alle beschikbare informatie rond het thema van je keuze. Gaande van wetgeving, over rechtspraak, artikels uit tijdschriften … en zo meer. Bovendien is het platform uitermate gebruiksvriendelijk. Er is voortdurend kwaliteitsbewaking. Zo zijn in het verleden verbeteringen aan de zoekfunctie aangebracht. De zoekfunctie is almaar performanter geworden. Je ziet dat er voortdurend gewerkt wordt om OmgevingConnect goed te laten inspelen op de behoeften van de gebruikers.”, verduidelijkt Vincke.
Inspelen op behoeften omgevingsambtenaren
Ander voorbeeld van hoe OmgevingConnect inspeelt op de behoeften van omgevingsambtenaren zijn volgens Vincke de procedurefiches die het platform aanbiedt. Zo vormt de procedurefiche ‘Gewone procedure omgevingsvergunning’ een welgekomen ondersteuning bij de vernieuwde regelgeving aangaande de omgevingsvergunning. “Veel vragen van burgers die we hier krijgen, gaan uitgerekend over de te volgen procedure bij een vergunningsaanvraag. In de context van de nieuwe eengemaakte procedure is ruggensteun van OmgevingConnect bijzonder welkom”, bevestigt Vincke. Naar aanleiding van de nieuwe procedureregels van het OMD en OMB heeft OmgevingConnect de vernieuwde procedure in een procedurefiche in kaart gebracht. De gebruiker kan daarbij kiezen voor een schematische voorstelling van het procedureverloop of voor de optie assistent. De optie ‘assistent’ leidt met gerichte vragen naar een antwoord op maat van het specifiek concreet project. Welke stappen de aanvrager van de omgevingsvergunning moet doorlopen komen daarbij duidelijk en overzichtelijk in beeld.
Nieuwe thema’s en actua
OmgevingConnect volgt alles wat beweegt in het omgevingsrecht en het omgevingsbeleid op de voet. Die kennis deelt OmgevingConnect onder de rubrieken ‘In de kijker’ en ‘Recente updates’. Daarnaast bundelt OmgevingConnect nieuwe thema’s en actualiteiten in de gelijknamige maandelijkse nieuwsbrief. “Dankzij de nieuwsbrief die nieuwe thema’s maandelijks overzichtelijk bundelt, blijf ik steeds op de hoogte van alles wat actueel is en verandert in het omgevingsdomein”, aldus Vincke.
Functievermenging en ‘anders wonen’
Vincke weet de gratis service ‘Stel uw vraag’ van OmgevingConnect bijzonder te appreciëren.
“De meeste vragen waarmee de Dienst Ruimte Zedelgem te maken krijgt, zijn vragen van burgers. Wat is vergunbaar, wat niet? Wat zijn de voorschriften en hoe ver kan ik daarvan afwijken? Ook komen hier projectontwikkelaars over de vloer die projecten willen opzetten rond ‘nieuwe woonvormen’ en allerhande vragen hebben rond functievermenging, zoals wonen-werken en werken-recreatie. Alle mogelijke combinaties worden gevraagd. Wat zegt de wetgeving? Hoe kan men daarmee creatief omgaan? En hoe ver kan ik daarin gaan? Dat zijn de vragen die hier op ons afkomen. Voor complexe zaken steken we regelmatig ons licht op bij OmgevingConnect. Dankzij de gratis service ‘Stel uw vraag’ kunnen we voor complexe dossiers rekenen op ruggensteun. Het Experten Panel van OmgevingConnect bezorgt op korte termijn een correct juridisch onderbouwd antwoord”, besluit Vincke.