OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Bosdecreetboek: nieuwe bijwerking in aantocht

Binnenkort mag u de nieuwe bijwerking van het Bosdecreetboek verwachten.

Alvast een woordje uitleg van de auteur:

Bij de invoering van het Bosdecreet in 1990 werd nog vanuit een sectorale visie op bos en natuur aparte regelgeving ontwikkeld. De voorbije periode is er daarentegen sprake van een steeds verdergaande integratie van regelgeving binnen het Vlaamse beleid en van het Bosdecreet en het Natuurdecreet in het bijzonder.

Zo werd het volledig juridische beleidskader met betrekking tot de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn geïntegreerd in het Natuurdecreet.

Ook de bepalingen inzake de sociale functie van de bossen werden uit het Bosdecreet overgeheveld naar het Natuurdecreet.

Verder werd het handhavingsluik van het Bosdecreet opgenomen in het Vlaamse Milieuhandhavingsdecreet van 2009. De integratie van het Bosdecreet in het Natuurdecreet vond aanvang met het decreet van 9 mei 2014 tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos.

De Vlaamse Regering besliste om de integratie van het Bosdecreet in het Natuurdecreet fasegewijs over meerdere jaren en meerdere legislaturen te spreiden. Daarom wordt het Bosdecreetboek nog een tijd lang als aparte uitgave behouden. Onderhavige bijwerking heeft in hoofdzaak betrekking op de actualisatie van de regels inzake houtverkoop en exploitatie van bomen.

Ook de regels met betrekking tot de boscompensatie vormen een vaak terugkomend thema.

Via de bijwerkingen van het Bosdecreetboek zullen we steeds alle voor bos relevante bepalingen uit het Natuurdecreet en haar uitvoeringsbesluiten opnemen en daarbij duiding geven vanuit de focus bos. Zo kunnen bosbeheerders, bosgebruikers en vergunningverleners in het Bosdecreetboek steeds de meest actuele bepalingen over bos, met de nodige uitleg, terugvinden.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...