OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuw Decreet Woonreservegebieden in werking vanaf 7 juli 2023

Het Decreet Woonreservegebieden wijzigt de bepalingen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening over de woonuitbreidingsgebieden. De nieuwe regeling heeft niet alleen betrekking op de woonuitbreidingsgebieden, maar ook op een aantal gebieden die destijds een specifiek gewestplanvoorschrift kregen: reservegebied voor woonwijken, woonreservegebied, woonaansnijdingsgebied. Vandaar de verzamelterm “woonreservegebieden”. De regeling om deze gebieden nog aan te snijden wordt grondig gewijzigd, om de langetermijndoelstellingen van de bouwshift mee te realiseren. 

Decreet en inwerkingtreding

Op 24 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het Decreet Woonreservegebieden goed. Het werd op 26 mei door de Vlaamse Regering bekrachtigd en afgekondigd.  Op 27 juni 2023 is het gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, waardoor het volledige decreet in werking is vanaf 7 juli 2023.

Een overzicht van de parlementaire behandeling en de toelichting is te vinden op de website van het Vlaams Parlement.

Ontwikkelingsmogelijkheden woonreservegebied

De nieuwe decretale regeling plaatst een “stolp” over de nog aanwezige woonreservegebieden. Het aansnijden van onbebouwd woonreservegebied kan pas als de gemeente het gebied “vrijgeeft”. 
 
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de tot hiertoe geldende regeling zijn: 

  • Bouwen of verkavelen kan slechts worden toegestaan op grond van een voorafgaand gemeenteraadsbesluit tot de vrijgave van een woonreservegebied (of een samenhangend deel ervan). Dit heet het “vrijgavebesluit”. 
  • Dit besluit bepaalt voorwaarden voor een kwalitatieve ontwikkeling van het gebied. Het kan ook lasten opleggen. 
  • Het aansnijden van onbebouwde gronden in woonreservegebied is dus niet meer mogelijk via een principieel akkoord of via rechtstreekse aanvragen voor verkavelingen of groepswoningbouw. 
  • Eigenaars van gronden kunnen de gemeente verzoeken een gebied vrij te geven door een concreet project voor te leggen. 

Het Decreet Woonreservegebieden bevat overgangsbepalingen voor bestaande principiële akkoorden en eerder ingediende vergunningsaanvragen. 

Op de hoogte blijven van de veelgestelde vragen over het Decreet Woonreservegebieden kan via de website van het Departement Omgeving: Decreet Woonreservegebieden | Departement Omgeving - Vlaamse overheid (vlaanderen.be)

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OmgevingConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...